Magnus Ehrnroothin säätiön palkinto professori Jouko Väänäselle

Jaa artikkeli

Magnus Ehrnroothin säätiön palkinto matematiikassa jaettiin 29.4. Suomen Tiedeseuran vuosijuhlassa Helsingin yliopiston matematiikan professori Jouko Väänäselle.

Jouko Väänänen (s. 1950) väitteli v. 1977 Manchesterissä. Hänet nimitettiin v. 1983 matematiikan apulaisprofessoriksi Helsingin yliopiston matematiikan laitokselle ja täydeksi professoriksi v. 1999 missä virassa hän toimi eläköitymiseensä v. 2018 saakka. Tällä hetkellä Väänänen jatkaa laitoksella tutkimusjohtajana.

Väänäsen tutkimus on kohdistunut joukko-opin ja logiikan useisiin osa-alueisiin. Hän on saavuttanut työssään huomattavia tuloksia malliteorian, joukko-opin ja laajemmassa mielessä matematiikan perusteisiin liittyvissä kysymyksissä. MathSciNet -tietokannassa Väänäsellä on listattuna 128 julkaisua ja 830 sitaatiota. Viimeisten vuosien aikana yksi Väänäsen tärkeimmistä tutkimusaiheista on ollut riippuvuuslogiikka, jonka teoriaa hän on kehittänyt merkittävällä tavalla ja julkaissut aiheesta suositun monografian. Vuonna 2021 Väänäselle myönettiinkin ERC advanced grant riippuvuuslogiikan tutkimukseen ja sen sovellukseen mm. tiimisemantiikkaan, kvanttilogiikkaan ja joukko-oppiin. Väänänen on logiikan kansainvälisen yhteisön ja sen järjestöjen aktiivinen jäsen, ja hän on puhunut lukuisissa alan merkittävissä konferensseissa.

Suomessa Väänänen on tehnyt uraauurtavaa työtä tutkimusalojensa kehittämiseksi sekä Helsingin yliopistossa ja maanlaajuisesti, ja hänen panoksensa on ollut keskeinen nykyisten suomalaisten logiikan ja joukko-opin aktiivisten tutkimusryhmien synnyssä. Väänäsellä on 20 väitöskirjaoppilasta, joista monet toimivat tällä hetkellä professoreina.

Magnus Ehrnroothin säätiön palkinto on suuruudeltaan 20 000 €.